miércoles, 14 de noviembre de 2007

Llegir en l'era digital

El passat dissabte vam gaudir de la ponència de Laura Borràs "Llegir en l'era digital" que va tindre lloc a Alzira dins de la segona trobada presencial del curs "Fomentar la Lectura en la Societat del Coneixement". La xarrada va ser força interessant i, com no, molt amena. Laura va començar parlant de l'evolució del llibre i la lectura al llarg de la història. Vam poder veure les diferents etapes i suports pels que ha anat passant la lectura fins arribar a l'era digital, en la que estem inmersos en l'actualitat.

La conclusió de la ponència podria ser que estem davant un gran canvi. Un canvi comparable, com va dir Laura Borràs, amb l'aparició del primer llibre. Avui dia, la tecnologia ens permet accedir a una gran quantitat d'informació que abans era impensable. Això és un gran avantatge pel que ens apropa al món de la cultura i el coneixement i, per tant, cal aprofitar-les en la mesura que ens siga possible pels nostres propòsits. Al nostre abast tenim uns altres suports i mitjans d'informació que, vullguem o no, estàn ahí i que formen part de la nostra realitat qüotidiana. Evitar-los és, simplement, negar una realitat, una realitat que s'imposa i que ens pot obrir noves portes al coneixement.

Tal volta, un dels temes que més ens interessa als bibliotecaris és com poden aquestes tecnologies apropar als joves (i no tan joves) al món de la lectura. Com sabem, la lectura digital és un mitjà molt més atractiu, ràpid, modern, que presenta moltes avantatges i que està plenament integrada a la nostra societat. Però, poden fer les noves tecnologies que la gent s'interesse per la lectura? Pot la lectura digital substituir al llibre? Els bibliotecaris veiem, impotents, com els usuaris d'internet van augmentant en detriment dels prèstecs de llibres. Ara ja és completament normal que les enciclopèdies vagen agafant pols mentres els joves troben tot el que cerquen tan sols teclejant en wikipedia. La facilitat i la rapidesa en la cerca de continguts i la continua actualització dels mateixos, fan que siga un mitjà d'informació molt atractiu i que cal tenir en compte. Però, què passa amb la literatura? Penseu que, algun dia, llegirem als nostres autors preferits mitjançant un TFT? Jo tinc els meus dubtes. Es més, m'atreviria a dir que la lectura digital està condemnada a conviure amb el llibre, per força. Una cosa és accedir a tot aquest món d'informació, de coneixement, i un altra és la lectura per plaer. És ahí on pense que el llibre està, per sort, molt viu i amb molt de futur per davant...

No hay comentarios: